Ośrodek Kultury w Nowej Sarzynie co chwile zaskakuje publiczność różnymi koncertami. Na nowosarzyńskiej scenie grali Keiho Sakakibara, Robert Grudzień, Mariusz Drzewicki a także Orkiestra Kameralna ze Lwowa. Ośrodek organizuje także koncerty młodzieżowe. W miniona niedzielę, 24 października wystąpili kolejni artyści, którzy tym razem zagrali na...akordeonach. O kim mowa? O Podkarpackim Kwintecie Akordeonowym „AMBITUS V”.
. W repertuarze pojawiły się utwory poważne i wzniosłe jak również transkrypcje utworów współczesnych. „AMBITUS V” powstał w 2005 r. z inicjatywy pracowników naukowo-dydaktycznych Instytutu Muzyki Uniwersytetu Rzeszowskiego: prof. UR Pawła Palucha i dr Mirosława Dymona. Pełnią oni również rolę kierownictwa artystycznego zespołu, opracowując i aranżując utwory, które wykonują. W skład PKA wchodzą jeszcze panowie: Tomasz Blicharz, Michał Stefanik oraz Mariusz Siuśta, będący absolwentami kierunku edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej Instytutu Muzyki UR. Kwintet prowadzi działalność koncertową na terenie Polski Płd., nagrywał dla TVP3 oraz Radia Rzeszów. Ostatnio z wielkim powodzeniem koncertował w Niemczech. – Nie widziałem, że na akordeonie można robić takie cuda. Nie mówię już o pięciu akordeonach – mówił zachwycony Grzegorz z Leżajska. Ten dla niektórych nieszlachetny instrument stał się ostatnio bardzo popularny i wrócił do łask. Sporą w tym zasługę ma Marcin Wyrostek, który wygrał popularny program „Mam talent”. – Chcemy, aby mieszkańcy naszego miasta ale i nie tylko bo na dzisiejszym koncercie mamy wielu gości z Leżajska i okolic, mieli okazję posłuchać dobrej i różnorodnej muzyki. i wydaje mi się, że nam się to udaje – mówił Bogusław Rup dyrektor Ośrodka Kultury w Nowej Sarzynie.
Sponsorzy - Grupa Żywiec S.A. - Browar w Leżajsku, Zakłady Chemiczne “Organika-Sarzyna” S.A.
|