Ośrodek Kultury w Nowej Sarzynie

Polecamy strony

Współpraca medialna

Menu witryny

Filie

Archiwum

Wrzeciono 2010
„Wrzeciono” czyli Międzynarodowe Spotkania Poetów żyje i w dalszym ciągu jest popularne. Do tegorocznego konkursu zakwalifikowano 511 autorów. Wiersze nadesłano nie tylko z Polski ale również z USA,Francji, Kanady, Włoch, Ukrainy, Litwy, Łotwy, Kazachstanu, Szwecji, Estonii oraz Australii i Konga. Większość wyraźnie wykracza poza kanony poezji ludowej – poinformował Roman Kostyra, organizator imprezy i prezes Stowarzyszenia Folklorystycznego „Majdaniarze”.

W tym roku po raz pierwszy „Wrzeciono” zorganizowano w Muzeum Ziemi Leżajskiej w Leżajsku. XVI Spotkania Poetów otworzył Burmistrz Miasta i Gminy Nowa Sarzyna Robert Gnatek. W spotkaniu uczestniczyli m.in.: Poseł na Sejm Tomasz Kamiński, przedstawiciel Posła na Sejm RP Zbigniewa Rynasiewicza - Dyrektor Biura Poselskiego Krzysztof Kolano, Wicestarosta Leżajski Józef Majkut, Przewodniczący Rady Powiatu Leżajskiego Jan Kula, Z-ca Burmistrza Miasta Leżajsk Piotr Urban, Dyrektor WDK w Rzeszowie Marek Jastrzębski, Dyrektor Muzeum Ziemi Leżajskiej Andrzej Chmura.

Po ocenieniu poszczególnych wierszy i zsumowaniu punktów, jury w składzie: Dionizy Garbacz – honorowy przewodniczący, Roman Kostyra, Lilla Witkowska, Bogusław Rup przyznało pierwszą nagrodę Annie Buchalskiej z Kutna, drugą otrzymał ks. Piotr Zawadzki z Jarosławia, a trzecią Anna Stadnicka z Berenty. Wyróżnienia otrzymali:Dominika Gil (Kamień), Mirosław Osowski (Stalowa Wola), Karolina Szewczyk (Zalesie), Urszula Kopeć-Zaborniak (Kowalówka), Anna Durmała (Słomniki), Mira Michalska-Contu (Włochy), Kazimierz Linda (Stalowa Wola). Karolina Kaleta z Jeżowego otrzymała honorowe wyróżnienie. W tym roku po raz pierwszy przyznano nagrodę specjalną „Mistrz Poetyckiego Wrzeciona”. Otrzymał ją Ryszard Mścisz z Jeżowego.

Wrzeciono wspiera Urząd Miasta i Gminy w Nowej Sarzynie, Powiat Leżajski, Urząd Marszałkowski, Zakłady Chemiczne „Organika – Sarzyna”, Grupa Żywiec Browar w Leżajsku, Ośrodek Kultury w Nowej Sarzynie i wiele firm prywatnych.

Dotknij mnie proszę

Ujrzysz skrzydła anioła

Uniesie cię światło domowego ogniska

Nie bój się ten ogień nie pali

Dotknij proszę

Cztery pory roku

Zaznacz ich smak

Spróbuj mnie

Słodycz poprowadzi cię po łąkach

O których Zapomniała gorycz

Proszę

Jestem gotów odkryć tajemnice